Spelen met akoestiek, ruimtes worden er aangenamer van, maar ook het tegenovergestelde is mogelijk.
OVER AKOESTIEK - WPX '24 -
geschreven door WPX - Ruben van der Aa
Saskia is als interieurarchitect een echte specialist in het vertalen van visie in een ruimte. Op de WorkPlace Xperience geeft zij haar input op een onderbelicht onderwerp: ‘Akoestisch Design’.
IMPACT
Saskia’s doel op de WPX is dan ook duidelijk: “Ik wil zorgen dat wanneer mensen naar huis gaan ze begrijpen hoe veel impact de akoestiek eigenlijk wel niet heeft op een ruimte.” Akoestiek op de werkplek is van vitaal belang voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Een goede akoestiek zorgt voor een aangename werkomgeving, waarin werknemers zich beter kunnen concentreren en minder snel afgeleid worden. Daarnaast draagt een goede akoestiek bij aan een positieve werksfeer en vermindert het stress en vermoeidheid, wat uiteindelijk de prestaties en het welzijn van werknemers ten goede komt.
“Het feit dat je nog vaak ziet dat er achteraf pas nagedacht wordt over akoestiek is een gemiste kans, het is bij belangrijke onderwerpen zoals akoestiek juist van belang dat je dit vanaf het begin af aan mee neemt in je proces. Anders wordt het geen investering maar een kostenpost.” Onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm toont aan dat het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30% minder afleiding en stress. Iedere onderbreking zorgt voor 10 tot 15 minuten concentratieverlies.
SPELEN MET GELUID
Maar akoestiek betekent volgens Saskia niet alleen “dat het stil moet zijn”. “Je kan echt spelen met akoestiek, ruimtes worden er aangenamer van, maar ook het tegenovergestelde natuurlijk. Dus zelfs als je plek hebt waar je liever niet hebt dat mensen rond blijven hangen, kan je dat effect bereiken met goed ontwerp van de akoestiek.”
Om dit alles te demonstreren ontwerpt Saskia op de WorkPlace Xperience een plek om te ervaren wat verschil in akoestiek teweeg kan brengen. “Akoestiek is vaak een beetje een vaag begrip. Maar heel simpel gezegd is het geluid, dat kan je opvangen, dempen of kaatsen. Dit gaat niet alleen over praten, maar juist over elk geluidje in een ruimte.” Met die ervaringen hoopt Saskia dat bezoekers met een beter begrip van akoestiek naar huis gaan. “Als je ervaart wat voor verschil het maakt, en hoe dat gebeurt, dan kan je ook echt wanneer je thuis of op werk bent een begin maken met dat akoestisch ontwerp.”
“Ik hoop dat na afloop mensen akoestiek niet meer zien als een sluitpost waarvan ze ‘nog wel kijken of er budget is’ maar dat het op de hoofdagenda staat. Het welzijn van je personeel levert superveel op!”
Wil jij ook de Whitepaper lezen? Stuur mij dan een berichtje.